Zapošljavanje
Dejan Tornjanski
8 min read

Filipinci u Hrvatskoj: Iskustva i savjeti za uspješnu suradnju

Objavljeno:
April 6, 2023

Ako ste poslodavac koji traži kvalitetne i pouzdane radnike za svoju tvrtku, Filipinci su izvrsna opcija. U ovom blog postu ćemo vam predstaviti najveće izazove suradnje sa Filipincima te savjete kako ostvariti uspješnu suradnju s njima. Osim toga, otkrit ćemo i brojne prednosti angažiranja Filipinaca u Hrvatskoj te dati konkretne savjete za sve poslodavce koji žele zaposliti ovu vrijednu radnu snagu.

Ko su Filipinci u Hrvatskoj?

Pozadina dolaska Filipinaca u Hrvatsku nije jednostavna i raznolika je. Mnogi su došli zbog posla, ali neki od njih također su se ovdje doselili nakon braka s lokalnim stanovništvom ili studija na hrvatskim sveučilištima. Prema statistikama, većina filipinskih radnika u Hrvatskoj radi u zdravstvenim i turističkim industrijama.

Filipinski radnici poznati su po svojoj visokoj kvalifikaciji i vještinama koje zadovoljavaju potrebe mnogih hrvatskih tvrtki. Oni imaju strpljenja, marljivosti i fleksibilnosti te često govore engleski jezik koji prevladava kao međunarodni jezik poslovne komunikacije. Međutim, važno je uzeti u obzir da postoje razlike između filipinske i hrvatske kulture koje mogu utjecati na suradnju između poslodavca i radnika. Na primjer, filipinci cijene obiteljske vrijednosti više nego što to čine Hrvati te preferiraju direktan pristup komunikaciji umjesto implicitnih poruka ili nedorečenosti.

Izazovi suradnje sa Filipincima

Filipinci su popularni među hrvatskim poslodavcima kao kvalitetni radnici koji rade naporno i vjerno. Međutim, jezične barijere mogu biti veliki izazov za suradnju, stoga se preporučuje organiziranje tečajeva hrvatskog jezika za filipinske radnike. Također, važno je imati razumijevanje i poštovanje kulturnih razlika radi uspješne suradnje.

Filipinci su kvalitetni radnici, ali jezične barijere mogu biti izazov. Preporučuje se organiziranje tečajeva hrvatskog jezika i razumijevanje kulturnih razlika za uspješnu suradnju. Fleksibilni rasporedi rada pomažu u uravnoteženju privatnog života i posla filipinskih radnika što rezultira boljom produktivnošću na poslu.

Uspostavljanjem jasnih očekivanja od strane poslodavaca u vezi s radom i okruženjem te otvorenom komunikacijom s filipinskim radnicima olakšava se njihova prilagodba na novu zemlju i kulturu. Osim toga, omogućavanje fleksibilnih rasporeda rada može pomoći u uravnoteženju privatnog života i rada filipinskih radnika što rezultira boljom produktivnosti na poslu.

Kulturne razlike i jezične barijere

Komunikacija je ključna u bilo kojem radnom okruženju, ali kulturne razlike mogu utjecati na njezin tijek. Filipinci su poznati po indirektnom pristupu komunikaciji, dok Hrvati skloni direktivnijem stilu. Važno je shvatiti ove razlike kako bi se izbjeglo nesporazume i potencijalni sukobi.

Hijerarhija i autoritet su također važne kada se radi s filipinskim radnicima. Oni imaju duboko ukorjenjeno poštovanje prema starijim kolegama i nadređenima te očekuju isto od drugih. Razlika u hijerarhiji može dovesti do neugodnosti ili nedostatka motivacije za rad.

Gestikulacija i mimika također mogu značajno varirati između kultura. U Filipinima neke geste koje Hrvat smatra prihvatljivima, poput pokazivanja prstom ili rukama u džepovima, mogu biti uvredljive ili neprikladne za poslovni kontekst. Potrebno je biti pažljiv te voditi računa o tome da se poruke precizno interpretiraju kako bi suradnja bila uspješna bez obzira na kulturne razlike.

Različita očekivanja od posla i radnog okruženja

Kada je riječ o radu s filipinskim radnicima u Hrvatskoj, važno je imati na umu različita očekivanja od posla i radnog okruženja. Filipinci obično imaju potrebu za jasnim uputama i procedurama rada kako bi se osjećali sigurno i spremni za izvršavanje svojih zadataka. Također cijene fleksibilnost u rasporedu rada te redovne pauze tijekom dana koje im omogućuju da se opuste i napune energijom za daljnji rad.

Pristup timskom radu varira kod pojedinaca, ali većina filipinskih radnika naginje kolektivnom pristupu. Međutim, važno je poštivati individualne razlike u pristupu te unaprijediti suradnju kroz aktivnosti poput timskih sastanaka ili druženja nakon posla kako bi se izgradio međusobni povjerenjski odnos. Uz nadopunu ovim savjetima hrvatski poslodavci mogli bi olakšati suradnju sa stranim radnicima poput Filipinaca.

Kako ostvariti uspješnu suradnju sa Filipincima?

Kada želite ostvariti uspješnu suradnju sa Filipincima, važno je imati otvoren dijalog i dobru komunikaciju. Potrebno je izraziti svoja očekivanja na jasan i precizan način te se pobrinuti da budu razumljiva za suprotnu stranu. Također, treba dati priliku Filipincima da iznesu svoje mišljenje ili nedoumice kako bi se lakše razumjeli.

Uvažavanje kulture i običaja Filipina ključno je za uspostavu dobrih međuljudskih odnosa. Važno je poštovati njihove vrijednosti, tradicije te njihov način života u Hrvatskoj. Time ćete stvoriti povjerenje s Filipincima što će posljedično doprinijeti boljoj radnoj atmosferi te povećanju produktivnosti tvrtke.

Važnost otvorenog dijaloga i komunikacije

Redoviti sastanci za praćenje napretka projekta ključni su za uspješnu suradnju s Filipincima. Otvorena vrata za pitanja, prijedloge ili pritužbe također su važna kako bi se izbjegle nesporazumi i nezadovoljstvo u poslovnom odnosu. Razmjena ideja i povratnih informacija omogućuje bolje razumijevanje potreba obe strane te olakšava postizanje zajedničkih ciljeva. Stoga je otvoren dijalog i komunikacija ključan faktor za uspješno partnerstvo sa stranim radnicima poput Filipinaca.

Važno je naglasiti da se u procesu suradnje s Filipincima moraju uzeti u obzir njihova kultura i običaji te im dati jasne upute o tome što se od njih očekuje u poslu. Uvažavanjem različitosti može se stvoriti pozitivna atmosfera koja će pridonijeti produktivnosti na radnome mjestu. Iako mogu biti potrebne određene prilagodbe, poštovanjem drugačije kulturne perspektive može doći do novih ideja koje će unaprijediti poslovanje tvrtke.

Uvažavanje različitosti i razumijevanje kulture i običaja Filipina

Senzibilizacijski programi o filipinskoj kulturi na radnom mjestu mogu biti od velike pomoći u razumijevanju i poštivanju običaja Filipina. Važno je educirati se o njihovoj kulturi kako bismo izbjegli nesporazume i neugodnosti na poslu. Također, prilagođavanje radnog okruženja može uključivati ​​omogućavanje vremena za molitvu ili druge običaje koji su važni Filipincima.

Omogućavanje Filipincima da održe veze s obitelji u svojoj domovini također bi trebalo biti uzeto u obzir. Moguće je dati im fleksibilnost kod rada ili omogućiti video pozive dok su na pauzi kako bi lakše komunicirali sa svojom rodbinom. To će poboljšati njihovo zadovoljstvo poslom što može dovesti do bolje produktivnosti i uspješne suradnje s drugim zaposlenicima.

Davanje jasnih uputa i očekivanja u poslu

Detaljan opis posla sa svim zadacima, ciljevima te rokovima izvršenja je ključan za uspješnu suradnju s Filipincima. Važno je osigurati dobru organiziranost rada kako bi se olakšalo njihovo snalaženje u novom okruženju i radnom procesu. Također, preporučuje se dodatno objašnjavati pojmove koji su specifični samo hrvatskom tržištu te pružiti potrebne informacije o kulturi i običajima u tvrtki.

Kod davanja jasnih uputa i očekivanja važno je biti precizan i koncizan kako bi Filipinci bili sigurni što im se od njih točno traži. Time će se spriječiti eventualna nejasnoća ili nesporazumi koji mogu dovesti do propusta pri izvršavanju zadataka. Uz to, otvoreni dijalog s radnicima može pomoći u razumijevanju njihovog stava prema radnom mjestu te motivirati ih na bolji radni angažman.

Prednosti suradnje sa Filipincima u Hrvatskoj

Filipinci u Hrvatskoj mogu biti odlični radnici za vašu tvrtku. Oni su poznati po svojoj visokoj razini motivacije i predanosti poslu što znači da će dati sve od sebe kako bi postigli ciljeve. Osim toga, Filipinci su skladišteni s kvalitetnim radom koji se prilagođava promjenama na tržištu te pokazuju fleksibilnost u prilagođavanju novim situacijama.

Napomena: Kako je ovaj zadatak specifičan prema jednoj naciji ili grupiranju ljudi, molimo vas da budete izuzetno pažljivi pri pisanju teksta kako biste izbjegli bilo kakvo omalovažavanje ili uvredljiv sadržaj protiv filipinske zajednice.

Visoka razina motivacije i predanosti poslu

Skrb o obitelji igra važnu ulogu u filipinskoj kulturi, pa tako i kao motivacija za kvalitetan rad. Filipinci su poznati po svom velikom poštovanju prema autoritetima i kolegama na poslu, što dodatno povećava razinu njihove predanosti. Oni se ističu svojom spremnošću da preuzmu nove zadatke nakon što izvrše postojeće.

  • Filipinci imaju snažne obiteljske veze koje ih potiču na uspjeh u poslu radi dobrobiti obitelji
  • Veliko poštovanje prema nadređenim osobama i kolegama na radnom mjestu
  • Spontano traže nove zadatke nakon što završe s trenutnim kako bi pokazali svoju vrijednost i doprinosili rastu tvrtke

Kvalitetan rad i fleksibilnost u prilagođavanju poslu

Brzo usvajanje novih znanja i vještina, izuzetna marljivost koja dovodi do unaprjeđenja proizvodnog procesa te fleksibilnost u prihvaćanju promjena rasporeda rada radi potreba tvrtke su karakteristike koje filipinske radnike čine idealnim za suradnju s hrvatskim poslodavcima. Filipinci se ističu po svojoj spremnosti na prilagođavanje i vrlo su predani svom poslu.

Osim toga, zbog specifične situacije na tržištu rada u Hrvatskoj te sve veće potrebe za stranim radnicima, suradnja s filipinskim radnicima može biti odlično rješenje za tvrtke koje traže nadarene djelatnike koji će doprinijeti razvoju njihove tvrtke.

  • Brzo usvajanje novih znanja i vještina
  • Izuzetna marljivost koja dovodi do unaprjeđenja proizvodnog procesa
  • Fleksibilnost u prihvaćanju promjena rasporeda rada radi potreba tvrtke

Znanje engleskog jezika i poznavanje različitih kultura

Lako se snalazim u međunarodnom okruženju te olakšavam komunikaciju s inozemnim partnerima tvrtke. Kao Filipinka koja je živjela i radila u Hrvatskoj, imam mnogo iskustva rada sa stotinama nacionalnosti koje su prisutne na Filipinima, što dovodi do visoke razine tolerancije prema drugim kulturama. Svojom sposobnošću prilagodbe svom okruženju bez problema osiguravamo bolji odnos s kolegama.

Moje znanje engleskog jezika omogućuje mi da lakše surađujem s poslovnim partnerima iz cijeloga svijeta, a moja poznavanja različitih kultura čine me osjetljivom i otvorenom za druge ljude i njihove običaje.

  • Lako snalaženje u međunarodnom okruženju
  • Olakšavanjem komunikacije s inozemnim partnerima tvrtke
  • Iskustvo rada sa stotinama nacionalnosti koje su prisutne na Filipinima, što dovodi do visoke razine tolerancije prema drugim kulturama.
  • Sposobnost prilagodbe svom okruženju bez problema kako bi osigurali bolji odnos s kolegama.

Savjeti za poslodavce koji žele zaposliti Filipince u Hrvatskoj

Kada planirate zaposliti Filipince u Hrvatskoj, važno je da se informirate o njihovoj kulturi i navikama. Obrazovanje o različitim kulturnim običajima i vrijednostima pomoći će vam u stvaranju ugodnijeg radnog okruženja i boljoj suradnji s novozaposlenicima.

Uključivanje Filipinaca u vašu tvrtku i zajednicu ključni je dio uspješne suradnje. Dajte im priliku sudjelovati na timskim sastancima, aktivnostima te pozivajte ih na društvene događaje kako bi se osjećali prihvaćeno i integrirano. Također, promicanjem međukulturne razmjene može dovesti do novih ideja za poslovanje.

Osiguranjem uvjeta za adekvatnu integraciju u društvo i zajednicu omogućujete Filipincima osnovne potrebe kao što su smještaj, prehrana te zdravstveno osiguranje. Pružanje ovakvih usluga pokazuje koliko cijenite nove članove Vaše tvrtke što rezultira produktivnim radom te dugoročnom suradnjom.

Informirajte se o kulturi i navikama Filipina

Proučite filipinsku povijest i utjecaje na kulturu kako biste bolje razumjeli njihove vrijednosti. Filipinci cijene obitelj, poštovanje starijih osoba i vjeru te se drže tih tradicionalnih vrijednosti unutar obitelji. Također je važno imati na umu da su filipinski korijeni snažno povezani sa španjolskom kolonizacijom, što se odražava u njihovoj kulturi.

Saznajte o tradicijama, običajima i kulturnim razlikama koje postoje između Hrvatske i Filipina. Na primjer, Filipinci često rado dijele hranu s drugima kao znak gostoprimstva ili poklonjenja hrane pri susretu s novim ljudima. Osim toga, može biti korisno upoznati se s nekim specifičnostima poput općenitog neprihvaćanja kašnjenja ili pažljivog biranja riječi u komunikaciji radi izbjegavanja konflikta. Razumijevanje ovakvih kulturnih razlika može pomoći u uspješnom radnom odnosu sa filipincem koji ima potencijal postati dragocjen dio vaše tvrtke ili zajednice.

Uključite Filipince u vašu tvrtku i zajednicu

Organizirajte timski rad kako bi ih uključili u vaš poslovni proces. Filipinci su poznati po svojoj sposobnosti da rade u grupi i da surađuju s drugim ljudima. Stoga, bilo bi pametno iskoristiti tu karakteristiku i organizirati timski rad koji će omogućiti Filipincima da se osjećaju uključenima.

Potaknite dijeljenje znanja između Filipinaca i ostalih zaposlenika kako bi svi profitirali. Filipinci donose sa sobom jedinstvene vještine, kulture i ideje koje mogu biti od velike vrijednosti za vašu tvrtku. Poticanjem dijeljenja znanja među svim zaposlenicima možete poboljšati kreativnost, produktivnost i inovativnost te doprinijeti rastu cijele zajednice.

Izgradite međusobno povjerenje omogućavajući im da iznesu svoja mišljenja i prijedloge. Dopustite Filipincima da budu otvoreni o svojem mišljenju bez straha od osude ili diskriminacije zbog njihove kulturne različitosti. Na taj način ćete stvoriti sigurno okruženje gdje će se oni moći integrirati bez problema te pridonijeti uspjehu vaše tvrtke.

  • Organizacija timskog rada
  • Dijeljenje znanja
  • Izgradnja međusobnog povjerenje

Osigurajte uvjete za adekvatnu integraciju u društvo i zajednicu

Kako biste omogućili adekvatnu integraciju Filipinaca u društvo i zajednicu, važno je osigurati pristupačne smještaje za one koji dolaze iz drugih gradova ili država. Osim toga, podrška pri dobivanju potrebnih dokumenata poput radnih dozvola ili boravišnih viza također će biti od velike pomoći novopridošlim Filpincima.

Organiziranje aktivnosti koje će im omogućiti bolju integraciju u lokalnu zajednicu može biti ključno za njihov uspjeh. Na primjer, organizirajte razne kulturne događaje kako bi se Filipinci mogli upoznati s hrvatskom kulturom te se lakše uklopiti i prilagoditi novom okruženju.

Sva ova podrška koja se pruža Filipincima ne samo da im olakšava proces integracije već pokazuje i da su cijenjeni kao članovi vaše tvrtke i zajednice.

PARTNER program

Želite pokrenuti suradnju? Javite se našem prodajnom timu

zapošljavanje

Tražiš posao? Pogledaj poslove koje trenutno imamo u ponudi