Savjeti & iskustva
Dejan Tornjanski
5 min read

Kako agencija za zapošljavanje može pomoći vašem poslovanju

Objavljeno:
June 4, 2023

Ako ste poslodavac u potrazi za kvalitetnim i pouzdanim stranim radnicima, angažiranje agencije za zapošljavanje može vam biti od velike pomoći. U ovom blog postu ćemo detaljno objasniti prednosti suradnje s agencijom za zapošljavanje te kako ona funkcionira. Također, saznat ćete kada je najbolja prilika da se obratite agenciji radi pronalaska novih radnika.

Prednosti suradnje s agencijom za zapošljavanje

Agencija za zapošljavanje može biti ključna u pronalasku kvalitetnih radnika za vaše poslovanje. Zahvaljujući brojnim kontaktima i velikom bazom podataka potencijalnih radnika, agencije mogu u kratkom roku pronaći adekvatne kandidate koji odgovaraju vašim specifičnim potrebama.

Privremeno zapošljavanje preko agencije također vam omogućuje smanjenje troškova zapošljavanja jer se administrativni procesi i papirologija brinu upravo agencija. Također, osiguravaju se sve pravne procedure vezane uz angažiranje stranih radnika što olakšava cjelokupan proces suradnje.

1. Brži i jednostavniji pronalazak kvalitetnih radnika

Brži i jednostavniji pronalazak kvalitetnih radnika:

  • Agencija za zapošljavanje olakšava proces traženja kvalitetnih radnika, smanjujući vrijeme koje bi poslodavac potrošio na samostalno pretraživanje tržišta rada.
  • Uz agenciju za zapošljavanje, poslodavci mogu dobiti pristup velikoj bazi prijavljenih radnika koji su već proveli postupke selekcije i verifikacije, što daljnje ubrzava proces zapošljavanja.

Osim toga, agencija može pomoći u privremenom zapošljavanju te osigurati sljedeće beneficije:

  • Brzo i jednostavno pronalaženje stranih ili domaćih radnika po vašem izboru
  • Smanjen rizik od pogrešnog odabira zaposlenika zbog provjerenog sustava selekcije
  • Prijenos nekih administrativnih i pravnih obaveza na agenciju kako bi se oslobodilo vrijeme koje bi inače poslodavac proveo na tim zadacima.

2. Smanjenje troškova zapošljavanja

Agencija za zapošljavanje može pomoći vašem poslovanju smanjenjem troškova zapošljavanja. Posredovanje agencije u privremenom zapošljavanju stranih radnika znači da ne morate plaćati visoke naknade za objavu oglasa i selekciju kandidata. Osim toga, agencija se brine o administrativnim procedurama koje su vezane uz zapošljavanje, što dodatno smanjuje vaše troškove.

3. Osigurane pravne i administrativne procedure

Agencija za zapošljavanje pomaže tvrtkama u pronalasku kvalitetnih radnika koji su spremni na posao. Također, agencije preuzimaju administrativne procedure i pravne obveze vezane uz zapošljavanje stranih radnika. To smanjuje troškove tvrtki i olakšava proces privremenog zapošljavanja.

Ustupanjem radnika putem agencija za zapošljavanje, tvrtke mogu brzo i jednostavno zaposliti strane radnike bez dodatnih poteškoća koje se tiču administracije ili pravnih procedura. Tvrtke se također oslobađaju odgovornosti koja dolazi s tim postupcima, što im omogućuje da fokusiraju svoju pažnju na druge aspekte svog poslovanja.

A recruiter working on a project at Humble Hunters agency
Naši savjetnici za zapošljavanje u Humble Hunters-u vode brigu o svakom koraku procesa zapošljavanja stranih radnika

Kako agencija za zapošljavanje funkcionira?

Agencija za zapošljavanje može pomoći vašem poslovanju tako da prvo analizira potrebe klijenta te zatim oglašava i selektira kandidate. Nakon toga, agencija provodi testiranja i intervjuiranja kako bi se osigurala adekvatnost izabranih kandidata. Konačno, odabrani kandidati se predstavljaju direktno klijentu koji tada donosi odluku o zapošljavanju.

Koristeći usluge agencije za zapošljavanje, poslodavci mogu uštediti vrijeme na procesima selekcije i testiranja te dobiti visokokvalitetne strane radnike spremne za rad u njihovoj tvrtki. Agencija će se pobrinuti da svi administrativni postupci budu provedeni sukladno zakonskim propisima što će dodatno ubrzati procese zapošljavanja.

1. Analiza potreba klijenta

Kao agencija za zapošljavanje, prvi korak u našem procesu je temeljita analiza potreba klijenta. Ova analiza nam pomaže da bolje razumijemo specifične zahtjeve posla i kvalifikacije koje su potrebne od strane radnika. Na ovaj način možemo osigurati da pronađemo najboljeg mogućeg kandidata koji će zadovoljavati sve potrebe poslodavca.

Također, važno je napomenuti da tijekom ove faze, uspostavljamo jasnu i transparentnu komunikaciju s našim klijentima kako bi se osiguralo da smo u stanju isporučiti adekvatne informacije o postupku prijave, uvjetima rada i drugim relevantnim pitanjima vezanim uz stranog radnika.

2. Oglašavanje i selekcija kandidata

Kada je u pitanju pronalazak stranih radnika za vašu tvrtku, agencija za zapošljavanje može vam biti od velike pomoći. Agencije imaju širok spektar mogućnosti oglašavanja vaše potrebe za radnicima i pristupaju selekciji kandidata na profesionalan način.

Agencije će provjeriti svaki detalj vezan uz profil traženog kandidata kako bi se osiguralo da on odgovara vašim potrebama. Odabirom agencije koja ima iskustva i znanje u zapošljavanju stranih radnika, vi možete smanjiti rizik neusklađenosti sa zakonodavstvom te poboljšati učinkovitost procesa selekcije kandidata.

3. Testiranje i intervjuiranje kandidata

Kada se bavite zapošljavanjem stranaca, važno je provesti testiranje i intervjuiranje kako biste osigurali da odabrani kandidati ispunjavaju sve potrebne uvjete. Agencija za zapošljavanje će vam pomoći u ovom procesu i pružiti vam sljedeće usluge:

  • Provjera znanja jezika
  • Testiranje profesionalnih sposobnosti
  • Procjena radnog stila i osobina

Na taj način ćete biti sigurni da ste odabrali najbolju moguću opciju za svoju tvrtku.

4. Predstavljanje odabranih kandidata klijentu

Kada odaberemo najbolje kandidate za vas, vrijeme je da ih predstavimo vašem poslovanju. Naša agencija za zapošljavanje će organizirati intervju između vas i potencijalnih radnika kako bi se upoznali s vašim poslovima i očekivanjima.

Također ćemo vam pružiti cjelovit prikaz njihovih kvalifikacija, iskustva i referenci koje smo prethodno provjerili kako biste imali sve informacije potrebne za donošenje odluke. Na ovaj način možete biti sigurni da ste odabrali najbolje radnike koji će unaprijediti vaše poslovanje te ostvariti uspjeh zajedno s vama.

Kada angažirati agenciju za zapošljavanje?

Agencija za zapošljavanje je najbolja opcija kada imate kratkoročni ili dugoročni projekt ili pak sezonski posao koji treba popuniti stranim radnicima. Također, agencije mogu pomoći u održavanju fleksibilnosti radne snage i smanjenju administrativnog tereta zapošljavanja.

Ako ne uspijevate pronaći kvalitetne radnike sami ili nemate vremena provoditi vrijeme na traženju novih zaposlenika, tada je angažiranje agencije za zapošljavanje idealno rješenje. Agencijsko osoblje ima iskustva u pronalaženju i odabiru potrebnih zaposlenika te će tako olakšati vaše poslovanje.

1. Kada imate kratkoročni ili sezonski posao

Kada imate kratkoročni ili sezonski posao, agencija za zapošljavanje može vam pomoći pronaći kvalitetne radnike koji su spremni raditi u određenom razdoblju. Ova opcija je pogodna jer ne morate trošiti vrijeme i novac na proces selekcije, već agencija preuzima tu ulogu. Uz to, ovo rješenje smanjuje administrativne obveze za vaše poslovanje.

Ako želite održati fleksibilnost radne snage, suradnja s agencijom za zapošljavanje također je dobar izbor. Agencije će prilagoditi broj zaposlenika vašim potrebama te ih brzo zamijeniti ako netko otkaže svoj angažman ili ako se pojavi dodatni posao. Na taj način možete ostati konkurentni na tržištu rada bez dugotrajnih procesa zapošljavanja i gubitka produktivnosti zbog nedostatka radne snage.

2. Kada želite održati fleksibilnost radne snage

Vaša tvrtka može imati fleksibilnost radne snage uz pomoć agencije za zapošljavanje. Ova mogućnost je idealna za tvrtke koje imaju nepredvidive poslovne potrebe. Agencija će osigurati kvalitetnog stranog radnika koji će ispuniti vaše specifične potrebe i to u kratkom roku. Važno je napomenuti da agencije za zapošljavanje preuzimaju odgovornost oko administrativnih zadataka vezanih uz zapošljavanje, što dodatno smanjuje teret na vaše poslovanje.

3. Kada želite smanjiti administrativni teret zapošljavanja

Kada želite smanjiti administrativni teret zapošljavanja, angažiranje agencije za zapošljavanje može vam donijeti koristi na više razina. Evo nekoliko primjera:

  • Agencija će preuzeti veći dio papirologije i administracije vezane uz procese prijave i odabira kandidata
  • Nema potrebe da se sami brinete o izradi ugovora ili plaćanje poreza i doprinosa
  • Manji je rizik od grešaka koje mogu dovesti do problema sa zakonskim propisima

Osim toga, agencija za zapošljavanje ima običaj imati bazu podataka kandidata koji su spremni raditi u Hrvatskoj, što olakšava pronalazak adekvatnih zaposlenika.

Uz pomoć agencije za zapošljavanje, poslodavci mogu značajno smanjiti vrijeme koje troše na traženje dobrih radnika te se fokusirati na druge aspekte svog poslovanja.

4. Kada ne uspijevate pronaći kvalitetne radnike sami

Ponekad, kao poslodavac, ne možete pronaći kvalitetne radnike sami. To je u redu i događa se različitim tvrtkama iz različitih razloga. No to ne znači da ste ostavljeni sami sa svojim problemom. Agencija za zapošljavanje može biti vaš partner u pronalaženju kvalitetnih radnika koji odgovaraju vašem poslovanju.

Agencije za zapošljavanje imaju široku mrežu kontakata, stručnjake za selekciju i procjenu potencijalnih kandidata te moguće alate poput testiranja sposobnosti ili provjeravanja referenci koje vam mogu pomoći u pronalaženju najboljeg rješenja za vaše potrebe i želje vezane uz radnu snagu. Uz njihovu pomoć dobit ćete brzo i jednostavno pristup stranim radnicima koji su spremni doprinijeti uspjehu vaše tvrtke.

Zaključak

Agencije za zapošljavanje nude usluge poput pronalaska i selekcije stranih radnika za poslodavce. Pronalaženjem pouzdane agencije, poslodavci dobivaju pristup kandidatima koji ne bi bili dostupni putem uobičajenih kanala oglašavanja radnih mjesta. Agencija provodi proces selekcije i testiranja kandidata kako bi osigurala da su oni najbolji izbor za tvrtku.

Pouzdana agencija za zapošljavanje mora imati poznavanje zakonskih propisa o zapošljavanju stranaca te iskustvo u pripremi potrebnih dokumenata i izdavanju dozvola boravka. Poslodavcima to štedi vrijeme i novac jer se ne trebaju baviti kompleksnim administrativnim postupcima.

Korištenjem usluga agencija za zapošljavanje, poslodavci mogu brzo pronaći visoko kvalificirane radnike bez troškova vezanih uz oglašavanje ili obuku zaposlenika na dužnosti. Najčešća pitanja kojim se poslodavci obraćaju agencijama odnose se na honorare, uvjete rada te jamstva vezana uz brzu zamjenu radnika ukoliko je to potrebno.

Koristeći usluge ovakvog tipa tvrtke mogu smanjiti svoju ulaganja u ljudske resurse, a ujedno povećati efikasnost i produktivnost svoje tvrtke. Pronalaženje pouzdane agencije za zapošljavanje nudi poslodavcima priliku da dobiju kvalificirane radnike, bez potrebe da se sami bave složenim administrativnim postupcima koji su vezani za zapošljavanje stranaca.

PARTNER program

Želite pokrenuti suradnju? Javite se našem prodajnom timu

zapošljavanje

Tražiš posao? Pogledaj poslove koje trenutno imamo u ponudi