Savjeti & iskustva
Dejan Tornjanski
3 min

Promjene u izdavanju radnih dozvola za strance: Što trebate znati o novim mjerama MUP-a

Objavljeno:
June 1, 2024

U prva dva kvartala 2024. god., Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Hrvatske uvelo je niz promjena koje značajno utječu na izdavanje radnih dozvola za strance. Ove mjere imaju za cilj postrožiti proces i osigurati bolju regulaciju radnih prava i obaveza stranih radnika. U ovom blogu, detaljno ćemo razmotriti ove promjenei objasniti što to znači za strane radnike i njihove poslodavce u Hrvatskoj.

 

Pregled novih mjera

Od ove godine,stranci kojima je istekao legalan boravak u Hrvatskoj više ne mogu dobiti novu radnu dozvolu dok su u zemlji. Umjesto toga, moraju napustiti Hrvatsku iponovno aplicirati za radnu dozvolu i vizu iz svoje matične zemlje. Ova promjena ima za cilj osigurati bolje praćenje i kontrolu radnih dozvola te smanjiti mogućnost zloporabe.

 

Razlozi za uvođenje mjera

MUP je ove mjere uveo kako bi poboljšao kontrolu nad migracijskim tokovima i osigurao da svistranci koji rade u Hrvatskoj to čine u skladu sa zakonom. Očekuje se da će ovemjere smanjiti broj ilegalnih radnika i osigurati bolje uvjete rada za one kojiispunjavaju sve zakonske kriterije. Pored toga, ove mjere će pomoći u zaštitidomaćeg tržišta rada i osigurati da stranci koji rade u Hrvatskoj imajuodgovarajuće kvalifikacije i vještine.

 

Proces apliciranja za novu radnu dozvolu

Stranci kojima jeistekla radna dozvola a poslodavac nije na vrijeme podnio zahtjev za obnovuradne dozvole ili za izdavanja nove, sada moraju napustiti Hrvatsku i podnijetizahtjev za novu dozvolu i vizu iz svoje matične zemlje. Proces uključujesljedeće korake:

Prikupljanje potrebne dokumentacije:Potrebno je prikupiti sve potrebne dokumente, uključujući potvrdu onekažnjavanju koja, ovisno o zemlji gdje se radnik nalazi, treba i dodatnunadovjeru. Obzirom na broj koraka koji nadovjera dokumenta zahtjeva, to možeznačajno utjecati na proces ishodovanja nove radne dozvole.

Podnošenje zahtjeva za novu radnu dozvolu:Nakon prikupljanja dokumentacije, zahtjev se podnosi na portalu HZZ-a.

Čekanje na odobrenje radne dozvole i izdavanje vize: Proces odobravanja može potrajati, stoga je važno planirati unaprijed i osigurati da su svi dokumenti ispravno popunjeni i predani.

Utjecaj na strane radnike i poslodavce

Ove promjene mogu izazvati dodatne troškove i kašnjenja za strane radnike i poslodavce. Radniciće morati planirati svoje boravišne i radne dozvole unaprijed kako bi izbjegliprekide u radnom odnosu. Poslodavci će morati pažljivo pratiti rokove i osiguratida njihovi radnici ispunjavaju sve potrebne uvjete za rad u Hrvatskoj.

 

Jedan od glavnih izazova bit će koordinacija odlaska i povratka radnika kako bi seminimalizirali prekidi u radu. Poslodavci će možda morati pružiti dodatnupodršku radnicima u procesu prikupljanja dokumentacije i podnošenja zahtjeva, asve to zbog propusta u podnošenju zahtjeva za obnovu/nove radne dozvole.

 

Zaključak

Promjene koje je MUP uveo ove godine u vezi s izdavanjem radnih dozvola za strance donose značajne novosti koje će utjecati na mnoge strane radnike i njihove poslodavce u Hrvatskoj. Iako ove mjere mogu donijeti određene izazove, njihova svrha je osigurati bolju regulaciju i zaštitu radnih prava. Ključno je da se sviuključeni pravovremeno informiraju i prilagode novim pravilima kako biosigurali kontinuitet i zakonitost svojih radnih odnosa.

Imate li iskustva s novim mjerama MUP-a? Podijelite ih s nama u komentarima! Za dodatne informacije i pravne savjete, obratite se našem timu stručnjaka za zapošljavanje.

PARTNER program

Želite pokrenuti suradnju? Javite se našem prodajnom timu

zapošljavanje

Tražiš posao? Pogledaj poslove koje trenutno imamo u ponudi