Tržište rada
Dejan Tornjanski
9

Posredovanje pri zapošljavanju i ustupanje radnika - objašnjenje

Objavljeno:
May 11, 2024

Sjećate li se ere kada su poslodavci mogli bez muke popuniti sva radna mjesta domaćim kadrom?

Današnje tržište rada postalo je pravi izazov za hrvatske poslodavce koji su u potrazi za kvalitetnim djelatnicima. Kako bi prevladali taj jaz, mnogi se okreću uslugama koje uključuju ustupanje radnika i posredovanje pri zapošljavanju. To su procesi koji poslodavcima omogućavaju pristup širokom bazenu talenata, kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva.

Što su usluge ustupanja radnika

Usluge ustupanja radnika podrazumijevaju postupak kojim agencije za posredovanje i ustupanje radnika poslodavcima pružaju privremenu radnu snagu. To je oblik suradnje u kojem radnici formalno ostaju zaposleni kod agencije, ali svoj radni doprinos pružaju drugom poslodavcu, odnosno korisniku usluge.

Takva vrsta suradnje omogućava tvrtkama fleksibilnost i prilagodbu trenutnim potrebama za radnom snagom, bez obveze dugoročnog zapošljavanja. Agencije koje pružaju ove usluge također preuzimaju administrativna pitanja vezana uz zaposlenike, poput plaćanja poreza i doprinosa, što poslodavcu olakšava upravljanje kadrovima te smanjuje njegovu administrativnu opterećenost.

Definicija ustupanja radnika

Ustupanje radnika označava proces gdje poslodavac (korisnik) privremeno angažira radnu snagu koja formalno ostaje zaposlena u agenciji za ustupanje. Agencija je odgovorna za sve obveze vezane uz radni odnos.

Pri ustupanju radnika, agencija zadržava ulogu formalnog poslodavca, dok korisnik usluga dobiva pravo upravljanja i nadzora nad ustupljenim radnicima. Usluge obuhvaćaju različite sektore i specijalizacije, prilagođavajući se potrebama tržišta rada.

U Hrvatskoj postoji mogućnost vršenja sezonskih poslova uz korištenje usluga ustupanja radnika.

Poslodavac korisnik, koristeći ustupljene radnike, može optimalno korigirati vlastite kadrovske potrebe prateći promjene u poslovnoj aktivnosti. Također, korisnik se može fokusirati na svoje primarne djelatnosti dok agencija upravlja pitanjima zapošljavanja.

Pravni okvir i regulativa

Pravni okvir za ustupanje radnika i posredovanje pri zapošljavanju u Republici Hrvatskoj temelji se na nizu zakonskih propisa.

  • Zakon o radu (NN 93/14, 127/17, 98/19) - regulira radni odnos između radnika i poslodavca.
  • Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima tijekom nezaposlenosti (NN 80/08, 94/18) - uređuje djelatnost posredovanja pri zapošljavanju.
  • Zakon o zaštiti na radu (NN 71/14, 118/14, 154/14, 94/18) - propisuje mjere zaštite zdravlja radnika.
  • Pravilnik o sadržaju Ugovora o ustupanju radnika - definira obavezne elemente ugovora o ustupanju.

Za provedbu navedene regulative, nadležno je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Sukladnost sa zakonodavstvom osigurava zakonito poslovanje te sprječava moguće sankcije i pravne posljedice za poslodavce.

Prednosti za zaposlenike i poslodavce

Fleksibilnost postaje ključan aspekt poslovanja.

Usluga ustupanja radnika omogućuje poslodavcima brzo prilagođavanje radne snage potrebama i projektima. To znači da poslodavci dobivaju pristup kvalificiranom kadru kratkoročno ili dugoročno, ovisno o potrebi, te time povećavaju svoju konkurentnost na tržištu. Radnici pak dobivaju priliku za rad na različitim projektima i u različitim sektorima, što obogaćuje njihovo radno iskustvo.

Prilika za profesionalni razvoj radnika je vidno povećana.

Specijalizirane agencije za zapošljavanje pružaju podršku radnicima u pronalasku poslova koji odgovaraju njihovim kompetencijama i ambicijama, čime se olakšava njihov profesionalni razvoj i napredovanje. Agencije također često nude dodatne edukacije te mogućnost stjecanja novih znanja i vještina.

Povećanje zapošljivosti kroz raznoliko radno iskustvo.

Kroz djelatnost posredovanja, radnici imaju priliku brzo krenuti na novi posao, što znači manje vremena provedenog u nezaposlenosti. Poslodavci s druge strane dobivaju pristup širokom bazenu talentiranih kandidata već prethodno evaluiranih od strane agencije, što ubrzava proces zapošljavanja i umanjuje rizik od loše procjene prilikom odabira kandidata.

Smanjenje administrativnih tereta za poslodavce.

Zahvaljujući mogućnosti da se rješavanjem pitanja zapošljavanja posluži agencija, poslodavci mogu značajno smanjiti vlastite administrativne resurse i troškove vezane uz regrutaciju i selekciju radne snage. To uključuje uštede na vremenu i novcu koje bi inače bilo potrebno uložiti u procese kao što su objava oglasa za posao, provođenje intervjua i testiranja kandidata.

Sukladnost sa zakonodavstvom zahvaljujući stručnosti agencija.

Agencije specijalizirane za ustupanje i posredovanje radnika redovito prate zakonske regulative te su odgovorne za sukladnost sa svim pravilima i obavezama. To osigurava legalitet i etičnost procesa zapošljavanja ne samo prema zaposlenicima, već i prema državnim normama, čime se izbjegavaju potencijalne sankcije i pravni problemi za poslodavce.

Proces posredovanja u zapošljavanju

Proces posredovanja u zapošljavanju započinje identifikacijom potreba poslodavca te definiranjem specifičnih zahtjeva vezanih uz otvoreno radno mjesto. Agencija zatim pokreće postupak selekcije, u kojem koristi različite metode privlačenja kandidata, uključujući oglašavanje, pretragu baza životopisa i korištenje profesionalnih mreža. Nakon prikupljanja prijava, slijedi procjena kvalifikacija i kompetencija kandidata s ciljem pronalaženja idealnog zaposlenika za klijenta.

Međusobno usklađivanje interesa poslodavca i potencijalnog zaposlenika ključni je zadatak agencija za posredovanje u zapošljavanju. Osnovna svrha ovog procesa jest efikasno povezivanje ponude i potražnje na tržištu rada, čime se poslodavcima omogućava brže i kvalitetnije popunjavanje radnih mjesta.

Koraci u posredovanju pri zapošljavanju

- Prvi korak u procesu posredovanja zapošljavanja započinje analizom potreba poslodavca, definiranjem profila traženog kandidata i planiranjem strategije regrutacije.

- Nakon toga slijedi objava oglasa na relevantnim kanalima komunikacije.

- Potom agencija provodi selekcijski proces koji uključuje prikupljanje i sortiranje životopisa, uz predselekciju kandidata.

- Sljedeći korak je intervjuiranje predselektiranih kandidata, testiranje njihovih vještina i provjera referenci.

- Nakon izbora najpogodnijih kandidata, obavljaju se pregovori o uvjetima zaposlenja te finalni odabir i upućivanje kandidata na radno mjesto.

- Konačno, pruža se podrška tijekom procesa adaptacije novozaposlenih i njihova integracija u organizacijsku kulturu tvrtke.

Pravni aspekti ugovora o posredovanju

Ugovor o posredovanju pri zapošljavanju regulira pravne odnose između poslodavca i agencije za zapošljavanje, definirajući obaveze i prava obiju strana. Dvostranački je dokument temeljen na principima dobre vjere i uzajamnosti.

Sadrži ključne elemente kao što su predmet posredovanja, prava i obaveze stranaka, te naknade za pružene usluge. Jasno mora biti naznačeno i trajanje suradnje.

Obavezno je poštovati zakone i pravilnike koji reguliraju posredovanje u zapošljavanju, uključujući Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti. Ugovor također treba uključivati odredbe o povjerljivosti i zaštiti osobnih podataka kandidata.

Važno je doreći mehanizme rješavanja mogućih sporova između stranaka, što uključuje odredbe o mirenju ili arbitraži. To pomaže u sprječavanju dugotrajnih sudskih postupaka i olakšava brzu rezoluciju konflikata.

Prilikom sklapanja ugovora o posredovanju, nužno je pridržavati se odredbi Zakona o obveznim odnosima, koji postavlja opće uvjete sklapljanja i izvršavanja ugovora. Svim klauzulama treba jasno obrazložiti prava i obaveze kako bi se izbjegle buduće nejasnoće ili pravni sporovi.

Prilikom angažiranja stranih radnika, dodatno je važno uputiti se prema propisima koji reguliraju dozvole za rad i boravak. Također, potrebno je uzeti u obzir međunarodne ugovore i bilateralne sporazume koji mogu utjecati na zapošljavanje stranih radnika.

Kako izabrati pravu agenciju

Kod odabira agencije za ustupanje radnika i posredovanje pri zapošljavanju ključno je provjeriti njezinu licencu i registraciju. Agencija mora biti registrirana kod Ministarstva rada i mirovinskog sustava te imati valjanu licencu koja joj omogućava obavljanje posredničkih aktivnosti. To osigurava da je agencija podložna regulatornim provjerama i da pridržava zakonitosti u poslovanju.

Preporuča se također istražiti reputaciju i iskustvo agencije u sektoru za koji se zapošljavaju radnici. Valjalo bi proučiti reference i povratne informacije od prethodnih klijenata, što može pomoći u procjeni kvalitete usluga agencije. Osim toga, agencija treba imati stručno osoblje koje razumije specifične potrebe sektora i sposobno je pronaći odgovarajuće kandidate koji zadovoljavaju zahtjevane kvalifikacije i vještine.

Kriteriji za ocjenu usluga agencija

Pri odabiru agencije za ustupanje radnika ključno je poznavati kriterije koji osiguravaju kvalitetu i pouzdanost usluga.

  • Licenciranje i registracija agencije kod nadležnih tijela
  • Iskustvo i specijalizacija za određene industrije ili sektore
  • Reputacija i referencije koje svjedoče o prethodnim uspješnim poslovima
  • Razumijevanje zakonskih regulativa te međunarodnih ugovora vezanih uz zapošljavanje
  • Transparentnost postupaka ustupanja i posredovanja
  • Sposobnost pronalaska kvalificiranih kandidata sukladno specifičnim zahtjevima posla
  • Podrška u procesu integracije i prilagodbe zaposlenih u radno okruženje
  • Dostupnost za konzultacije i podršku nakon procesa zapošljavanja

Agencijska podrška ne završava samo pronalaskom kandidata, već obuhvaća i proces njihove integracije.

Dobra agencija pruža kontinuiranu podršku i optimizira proces zapošljavanja u korist oba strane - poslodavca i radnika.

Važnost transparentnosti i povjerenja

Transparentnost je temelj svake poslovne suradnje.

Transparentnost i povjerenje su ključni faktori kod odabira agencije za ustupanje radnika. Na tržištu rada, gdje su odnosi između poslodavca i radnika često kompleksni, jasnoća i otvorenost u komunikaciji od iznimne su važnosti. Time se stvara temelj za dugoročan i stabilan poslovni odnos.

Povjerenje stvara sigurno okruženje za poslovanje.

Agencije koje promiču transparentnost jačaju povjerenje kod poslodavaca. Poslovanje bez skrivenih namjera i nepredviđenih troškova stvara platformu za učinkovit rad i pozitivne poslovne rezultate. Transparentna politika agencije temelj je njezine pouzdanosti i integriteta u posredovanju pri zapošljavanju.

Bez povjerenja nema uspješnih poslovnih veza.

Transparentnost i povjerenje esencijalni su za uspješno vođenje HR procesa. Transparentna komunikacija omogućuje pravovremenu razmjenu informacija, čime se osigurava skladnost s zakonskim regulativama i međunarodnim standardima, te podržava efikasno upravljanje ljudskim resursima.

Sve navedeno čini temelj uspješnog poslovanja.

Učinci na tržište rada

Usluge ustupanja radnika i posredovanja pri zapošljavanju imaju značajan utjecaj na fleksibilnost tržišta rada. Pomoću ovih usluga, tvrtke mogu brzo reagirati na promjenjive potrebe tržišta, prilagođavajući svoju radnu snagu bez dugotrajnih procesa zapošljavanja novih zaposlenika. Agencije za zapošljavanje tako djeluju kao regulatorni mehanizmi koji pomažu održavanju ravnoteže između ponude i potražnje radne snage.

S druge strane, sve veća potražnja za uslugama ustupanja radnika i posredovanja može indicirati strukturne probleme unutar tržišta rada, kao što su nedostatak određenih vještina ili fleksibilnosti kod radne snage. Uvođenje stranih radnika preko agencija za zapošljavanje može biti rješenje tih problema, no isto tako može poticati izgradnju ovisnosti o vanjskim izvorima radne snage, što zahtijeva promišljen pristup i dugoročne strategije u upravljanju ljudskim resursima.

Usluge ustupanja i fleksibilnost tržišta

Usluge ustupanja radnika pružaju tvrtkama mogućnost brze i učinkovite prilagodbe tržišnim trendovima. Ova fleksibilnost je od ključnog značaja u dinamičnim gospodarskim sektorima.

Kroz uslugu ustupanja, poslodavci imaju pristup širokom bazenu specijalizirane radne snage na određeno vrijeme bez potrebe za stalnim zapošljavanjem, što uvelike smanjuje dugoročne troškove rada i povećava operativnu učinkovitost. Nadalje, mogućnost brze mobilnosti radnika između različitih projekata i geografskih lokacija omogućava kompanijama da maksimalno iskoriste postojeće kapacitete te se bolje nose s tržišnom nestabilnošću i nepredvidivim razdobljima.

Visoka stopa adaptabilnosti koju usluge ustupanja obuhvaćaju doprinosi smanjenju neusklađenosti ponude i potražnje radne snage na tržištu. Time se olakšava pristup neophodnim vještinama u kratkom roku, što je posebno značajno u sektorima gdje su te vještine deficitane ili u vršnim poslovnim sezonama.

Dodatno, fleksibilni modeli poput ustupanja radnika omogućavaju tvrtkama fokusiranje na svoje jezgrene kompetencije, bez dodatnog opterećenja upravljanjem ljudskih resursa. Međutim, unatoč pozitivnim efektima, ustupanje radnika zahtijeva skladno reguliranje kako bi se izbjegla pravna neizvjesnost i osigurala zaštita prava radnika. Prilagodljivost koju ustupanje pruža stoga treba pažljivo balansirati s dugoročnom održivošću i socijalnom odgovornošću.

Utjecaj posredovanja na nezaposlenost

Posredovanje u zapošljavanju smanjuje razdoblja neaktivnosti radnika tražeći im nove prilike. To direktno utječe na smanjenje nezaposlenosti.

Agencije za posredovanje djeluju kao posrednik između nezaposlenih i poslodavaca, olakšavajući proces zapošljavanja i pridonoseći većoj zaposlenosti. Njihova usluga značajno skraćuje vrijeme potraga za poslom.

Povezivanjem pravih kandidata s odgovarajućim radnim mjestima, posredovanje potiče efikasniju raspodjelu radne snage. To pozitivno utječe na gospodarski rast i smanjuje socijalne troškove povezane s nezaposlenošću.

U usko specijaliziranim industrijama posredovanje omogućava brzo popunjavanje radnih mjesta, što je posebno bitno za očuvanje konkurentnosti na globalnom tržištu. Takva dinamika smanjuje sektorsku nezaposlenost.

Sveukupno, posredovanje doprinosi povećanju zaposlenosti te ubrzava ekonomsku aktivnost i prosperitet društva u cjelini.

PARTNER program

Želite pokrenuti suradnju? Javite se našem prodajnom timu

zapošljavanje

Tražiš posao? Pogledaj poslove koje trenutno imamo u ponudi